Oxcia fokuserar utvecklingen av OXC-101 på hematologiska cancerformer

Oxcia har efter en strategi och datagenomgång valt att omprioritera den kliniska utvecklingen av OXC-101 från solida tumörer till hematologiska cancerformer, specifikt akut myeloisk leukemi (AML). Det prekliniska programmet för OXC-101 har givit goda resultat inom både AML och andra former av blodcancer, och hittillsvarande data från fas I/II-studien MAATEO bekräftar de tidigare resultaten. Oxcia har inlett en expansionsdel av MAATEO-studien på patienter med refraktär/relapserande AML (R/R AML), där OXC-101 administreras i kombination med idarubicin (antracyklin).

– Den första AML-patienten som behandlas med OXC-101 i en innovativ kombinationsbehandling har nyligen rekryterats, vilket är mycket spännande, berättar Oxcias VD Ulrika Warpman Berglund. Vi har som mål att påskynda patientrekryteringen, bland annat genom att inkludera fler studiecenter i AML, t.ex. Rigshospitalet i Köpenhamn.  Vi arbetar också på en ODD (Orphan Drug Designation) ansökan. 

Biostock har idag publicerat en artikel som beskriver Oxcias satsning på AML och IPF, se Oxcias vd om satsningen på AML och lungfibros – BioStock 

Fram tills nu har OXC-101 även utvärderats i studien MASTIFF, en fas I/II-studie på svårt sjuka patienter med en expansionsgrupp fokuserad på långt gången äggstockscancer och prostatacancer. OXC-101 uppvisade en tydlig kliniskt relevant effekt och stoppade cancertillväxten i en majoritet av patienterna.  Samtidigt drabbades en del patienter av dosbegränsande biverkningar i form av neutropenier.

–Neutropeni innebär minskning av neutrofila granulocyter, en typ av vita blodkroppar som är viktiga för immunförsvaret. Vi genomför nu prekliniska studier för att bättre förstå dessa mekanismer. Därefter kommer vi undersöka vilka doser, indikationer och patientgrupper vi skulle kunna gå vidare med inom solida tumörer. Fokus för Oxcias utveckling ligger dock på AML understryker VD Ulrika Warpman Berglund.

För ytterligare information kontakta:

Ulrika Warpman Berglund, VD, Oxcia AB (publ)

Telefon: +46 (0) 73 270 9605
ulrika.warpmanberglund@oxcia.com

Om Oxcia AB

Oxcia AB bedriver nydanande forskning genom sitt unika sätt att utnyttja oxidativa DNA-skador och DNA Damage response(1) och på så sätt utveckla nya säkra behandlingar för patienter som lider av cancer eller kronisk inflammation. Oxcia har för närvarande två läkemedelskandidater, båda med potential att bli first-in-class läkemedel. OXC-101 befinner sig i tidig klinisk utveckling mot solida och hematologiska cancrar. OXC-201 utvecklas mot inflammations- och fibrosrelaterade sjukdomar, såsom lungfibros och allergisk astma, och befinner sig i preklinisk fas.

(Note (1): DNA Damage Response, DDR– kroppens processer för att på olika sätt reparera de skador som uppstår på DNA)

För mer information, vänligen besök www.oxcia.com